Review: Pound, Gorod, Veil of Maya, Born of Osiris en The Faceless

Metalcore minnend Haarlem had de 14e van mei zonder twijfel al lang in de agenda staan! De kleine zaal van het Patronaat was namelijk afgevuld met een gruwelijk brute line-up waar zowel lokaal talent als de grote jongens uit de VS elkaar met brute riffs om de oren sloegen. Pound, Gorod, Veil of Maya, Born of Osiris en The Faceless waren de reden voor een uitverkochte bak. De kleine zaal van het Patronaat was dan ook bij uitstek de dansvloer voor deze zaterdagnacht!

Pound, de inmiddels bekende formatie uit IJmuiden mocht, de nog niet geheel volle zaal deze avond opwarmen. Terwijl het publiek nog langzaam binnen sijpelde was al duidelijk dat Pound veel zieltjes heeft weten te winnen. Hierdoor stonden dan ook al flink wat fans van de band voor het podium die de leegte op de dansvloer goed wisten te benutten. De toon was dan ook gezet voor de rest van de avond. Het is de laatste tijd wat stil geweest rondom Pound. De band besefte dit zelf gelukkig maar al te goed en om de inmiddels zwetende fans hierin wat tegemoet te komen verraste Pound het publiek met wat nieuw werk, waarbij het wederom duidelijk was waarom deze fans telkens terug blijven komen.

Het mocht duidelijk zijn dat er meer ruimte mag komen voor deze zwaardere alternatieve muziekstroming. Bij de opkomst van de Franse band Gorod was de zaal namelijk volledig afgeladen. Gorod zette strak in en wist het inmiddels klaargestoomde publiek te verrassen met een intens samenspel, zieke baslijnen en een drummer die niet alleen leidend was maar ook nog regelmatig de show wist te stelen. Met de humoristische dansjes van de zanger en de instrument-likkende bassist was niet alleen de techniek en kwaliteit van hoog niveau maar liet de band ook zien over de nodige humor te beschikken, iets wat de zaal merkbaar kon waarderen!

Terwijl Veil of Maya het podium in gereedheid bracht en het publiek even tot rust kon komen, kwam het besef dat de overige bands heel hard zouden moeten werken om deze opening nog te gaan overtreffen. Het was aan Veil of Maya om dit besef te weerleggen. Het publiek leek lang niet altijd bekend met het werk van de band waardoor het geheel wat traag op gang leek te komen. Echter toen de paradepaardjes zoals “Unbreakable” en “It’s Not Safe To Swim Today” ten gehore gebracht werden, werd de zaal in oude glorie hersteld. Enkele enthousiastelingen wisten zelfs het podium te bestijgen en zich, head first, in de hossende massa te storten.

Volgende op het podium waren de jongens van Born of Osiris. Wat gelijk opviel was het unieke geluid dat deze band wist voort te brengen. Door de toevoeging van toetsen en het veelvuldige gebruik van breakdowns in de doorgaans korte nummers sprak de band een selectief publiek aan. Een zeer beperkte groep leek de toch strak gespeelde nummers dan ook niet te kunnen waarderen. Het grootste gedeelte van het publiek ging echter mee in de nog steeds feestende massa waardoor het optreden van Born of Osiris een waar dansgala teweeg wist te brengen. Vanaf dat moment was duidelijk dat ongeacht de kwaliteit van de headliner deze avond zeer geslaagd de geschiedenis in zal gaan!

Met het brute geweld van Pound, Gorod, Veil of Maya en Born of Osiris achter de rug leek de menigte maar geen genoeg te krijgen van de overheersende blastbeats en breakdowns. De sfeer zat er goed in en The Faceless kreeg dan ook een welwillend publiek tegenover zich. Na het instarten met enkele nummers van het album “Planetary Duality” kwam al snel ook het oudere werk van “Akeldama” naar boven wat een hoop fans wist te bekoren. The Faceless heeft een onstuimig verleden met een grote verscheidenheid aan bandleden. Opvallend was dan ook de al goed ingespeelde bassist die sinds 2011 de band is komen versterken. Desondanks waren de leden van The Faceless goed op elkaar ingespeeld en wisten ze een waardige afsluiter van een prima avond neer te zetten.

Tekst: Jeroen Groeneweg

Bands

Bert Hekman | maandag 16 mei 2011, 14:55 | comments 1 | categorie Reviews | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Lekkere avond! Faceless was hard :)
#1 Thomas | website | Mon 16 May 2011, 22:34
Naam
E-Mail
Reactie