Voorbeschouwing IJmond Popprijs 2011 finale

De finale van de IJmond Popprijs 2011 staat bijna voor de deur. Aanstaande vrijdag zullen de bands AmpSalad, Twice The Same, Translated, State of Negation, Dimaryp en Jude strijden om die felbegeerde plek op het hoofdpodium van Beeckestijnpop. Om jullie als publiek alvast klaar te stomen nemen we elke band onder de loep en maken we een grove voorspelling van de uitslag.

 

AmpSalad
Deze band is een van de verrassingen van de IJmond Popprijs dit jaar. Ondanks hun relatief hoge leeftijd maken ze lekkere rock waar heel wat verfrissende ideeën in zitten. Speltechnisch zit het prima in elkaar, maar misschien heeft dat ermee te maken dat AmpSalad alweer bijna tien jaar bestaat. Desalniettemin staat deze band als een huis en is hun podium presentatie ook dik in orde.

Twice The Same
Vorig jaar kwamen ze niet verder dan de voorronde, maar dit jaar kwamen ze terug met een band die gepolijster en beter is dan toen. De smerige funk/punkrock van Twice The Same is aanstekelijk en lekker en vooral de kundige bassist valt op in het geheel dankzij zijn geslap en de overdrive die hij gebruikt. De band zou misschien op moeten passen dat de nummers niet te veel op elkaar gaan lijken en moeten nog een beetje aan hun strakheid werken.

Translated
Na een aantal jaar niet gespeeld te kunnen hebben wegens stemproblemen bij de zanger, heeft deze punkband eind 2010 maar een nieuwe zanger gezocht. Een goede aanwinst want ze spelen weer lekker vaak en staan vrijdag in de finale. Translated maakt niet al te ingewikkelde muziek, maar weet dit wel goed over te brengen naar het publiek. De interactie is zowel tussen de bandleden als met het publiek lekker energiek. De band zou de nummers wat interessanter kunnen maken, om zo een sterkere punkband te worden.

State of Negation
Afgelopen zaterdag won deze Beverwijks-/Haarlemse metalband de finale van de Metal Battle, maar vrijdag moeten ze het in de finale van de IJmond Popprijs opnemen tegen bands uit andere genre’s. State of Negation is hard, daarmee is al heel veel gezegd over deze band. De muzikanten zijn op elkaar ingespeeld en er zijn weinig tot geen fouten te ontdekken. Muzikaal zijn de riffs pakkend en de rauwe zang maakt dit af. De band zal het moeilijk krijgen om de neutrale bezoeker te overtuigen met deze ruige muziekvariant en de zanger zou daarom ook deze voorronde het publiek meer moeten betrekken.

Dimaryp
Door de technische problemen bij de eerste voorronde ging er wat apparatuur van de gitarist kapot en konden ze hun set niet afmaken. Gelukkig voor Dimaryp mochten ze herkansen in de derde voorronde, waar ze met hun slepende post-rock hoge ogen gooide bij de jury. Muzikaal technisch zit het bij deze band dan ook helemaal goed, alleen is de zang niet altijd even mooi. Maar ook qua podiumpresentatie hoef je bij deze band niet veel te verwachten; energieke shows horen nou eenmaal niet bij het soort muziek.

Jude
Wat is deze band toch enorm gegroeid in vergelijking met vorig jaar, toen hun show nog aan de saaie kant was en het allemaal nog wat onwennig oogde op het podium. Ze kwamen toen niet verder dan de voorronde, maar nu, een jaar later, staat Jude als een huis. De funky rock word prima gespeeld en ze hebben geen enkele moeite om het hele publiek mee te krijgen. De zangeres kan af en toe nog wel wat onwennig kijken en de lead gitarist heeft af en toe de neiging om alle aandacht op hem te trekken, maar verder valt er weinig op te merken aan deze band.

 

Grove voorspellingen
Allereerst: dit zijn maar voorspellingen en zijn gebaseerd op onze eigen mening. De jury zal uiteindelijk de winnaar gaan bepalen dat valt eigenlijk nooit goed te voorspellen. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat er ook eerst nog gespeeld moet worden vrijdag en is onze mening gebaseerd op de optredens van de voorronde’s en andere shows van de bands.

Voorspelling Bert
Ik denk dat State of Negation of Jude de IJmond Popprijs zal winnen. Beide omdat ze een strakke live set kunnen spelen. Toch verschillen ze beide compleet in genre, dus uiteindelijk vermoed ik dan ook dat het zal gaan om wie de beste presentatie neer zet. Mijn persoonlijk favoriet is Dimaryp vanwege het genre wat ze spelen, maar ik denk niet dat ze het kunnen opboksen tegen andere bands in de finale als het op podium presentatie aankomt.

Voorspelling Thomas
Ook mijn voorspelling zal zijn dat State of Negation de IJmond Popprijs zal winnen. Toen ik ze zag spelen in Café Camille zag ik hoe strak deze band speelde en tipte ik ze die avond ook al als winnaar. De underdogs zijn Jude en Twice The Same. Beide bands vond ik in de voorronde nog net iets onder hun kunnen presteren, maar tijdens de finale zou dit zomaar anders kunnen zijn.


De finale van de IJmond Popprijs is vrijdag 29 april in de Nozem en de Non in Heemskerk. Het zal beginnen rond 20:30 en de entree bedraagd €5,-.

Bands

Bert Hekman | donderdag 28 april 2011, 16:54 | comments 0 | categorie Wedstrijden | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Naam
E-Mail
Reactie