Review: Heavy uit Haarlem

Op vrijdag 14 januari was het weer tijd voor een nieuwe editie van Heavy uit Haarlem in het Patronaat. Dit is alweer de vierde editie, waar vier regionale bands in de kleine zaal van het Patronaat staan. Deze avond stonden de bands None Shall Fall, 21 Gun Salute, Noyalty en Bring On The Bloodshed op het programma.

None Shall Fall
HeavyUitHaarlem-NoneShallFall1.jpgDe band die deze avond mocht openen was None Shall Fall, deze vijfkoppige metalband stond toen het doek open ging tegen een vrij lege zaal aan te kijken. Toen de eerste noten werden aangeslagen stroomde het gelijk vol in de kleine zaal van het Patronaat. De actieve zanger zorgt voor interactie met het publiek, toch deed het publiek hier niet zo heel veel mee. De grote open ruimte voor het podium bleef leeg (op veel fotografen na) en er wordt gewacht tot de eerste mensen hier hun dansje komen wagen. Tegen het einde van de show is er toch een kleine groep dat op de muziek begint te reageren en zo ontstaat de eerste pit van de avond. Binnen de band was er heel veel te zien, zo kan je zien dat elk bandlid een andere performance heeft op het podium. Met None Shall Fall konden we niet spreken van een opener/voorprogramma, maar van het begin van vier hoofdacts!

21 Gun Salute
Van deze band heb ik zelf heel veel gehoord, maar de Amsterdamse band nooit live kunnen aanschouwen. In een nieuwe formatie stonden ze deze avond op het podium en vanaf het eerste moment is het alleen maar energie wat het uitstraalt. Het is duidelijk te zien dat deze band het podium met meerdere bekende internationale bands heeft gedeeld. De riffs werden op een hoog tempo gespeeld en het publiek weet hier goed op te reageren. Verschillende covers werden ten gehore gebracht die soms voor het publiek bekend zijn. Nieuwe nummers zoals Black Sheep werden ook nog gespeeld, de nummers klonken voornamelijk simpel, strak en voornamelijk duidelijk! 21 Gun Salute kon waarmaken wat er werd verwacht van ze!

Noyalty
De enige band die niet uit de regio komt is de band Noyalty. De uit Eindhoven komende band ging door waar 21 Gun Salute was gebleven. Ook deze show bleef energiek en was vanaf het eerste moment boeiend om te kijken. Snelle melodieuze punkachtige stukken werden afgewisseld met de rauwe kant van de hardcore. Het plezier was van de band af te lezen en dit lieten ze merken ook. Halverwege de show werd het publiek uitgedaagd om iemand te vinden die de fles Jagermeister voor de helft zou kunnen opdrinken, deze werd gevonden en mocht op het podium proberen om zo ver mogelijk te komen. Direct hierna werd er een nieuw nummer ingezet en kon het publiek weer helemaal losgaan. 

Bring On The Bloodshed
De laatste band van de avond is de uit Haarlem komende Bring On The Bloodshed. De vijf tellende band liet voornamelijk lompe beatdown en simpele riffs horen, dit was voor het publiek een echte afsluiter om alles uit de kast te halen. Het publiek stroomde langzamerhand weg, waarnaar de echte diehards bleven staan om ook hier de mosh neer te leggen. Muzikaal gezien was het niet hoogstaand, maar dit is ook helemaal niet nodig binnen deze band. Met een attitude van Fuck It werd Heavy uit Haarlem slopend afgesloten.

Als conclusie kunnen we stellen dat de metal/hardcore scene in Haarlem leeft! Bij de eerste band was de zaal al goed gevuld en dit bleef de hele avond zo. Haarlem (en omgeving) schreeuwt om metal/hardcore shows en daarom is het wachten tot de volgende Heavy uit Haarlem show. Een kleine tip voor de lichttechnieken in Patronaat is dat er soms wat minder gebruik gemaakt mag worden van een stroboscoop.

Volg Heavy uit Haarlem op Facebook
Tekst: Thomas Stoker
Foto: Siem Dolsma

Bands

Bert Hekman | zondag 16 januari 2011, 12:35 | comments 2 | categorie Reviews | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Ha! De eerste review ... toch? Klinkt als een goede avond. Ben zelf erg benieuwd naar 21 Gun Salute (live). Al met al, leuk stukje om te lezen.

Kleine kanttekening: Let op zinsbouw en spelling in zulke stukken. Verder toppie!
#1 Jeroen | website | Sun 16 Jan 2011, 13:02
Ben nu ook heel benieuwd naar 21 gun salute. Binnenkort toch maar eens een showtje meepakken...
#2 Bert | website | Sun 16 Jan 2011, 16:10
Naam
E-Mail
Reactie