Review: State of Negation - Project Payback EP

De Beverwijks/Haarlemse metal band State of Negation draait al mee sinds 2009 en heeft hoge ogen gegooid in de regionale en nationale scene door in 2011 de Metal Battle en IJmond Popprijs te winnen. En dit nog voordat ze überhaupt een release hebben uitgebracht. Pas nu komen ze met hun debuut EP “Project Payback,” een vier (plus twee bonus) tracks tellende CD.

De opener van de plaat “Project Payback” barst vanaf de eerste seconde los met een snelle gitaarriff, dubbele bass en een schreeuw van zo’n twaalf seconde lang. Een goede binnenkomer dus. Het gas gaat er de rest van het nummer ook zeker niet af. Dat gebeurt pas bij het volgende nummer “The Light.” Dit is het rustigste nummer van de plaat, want alle nummers daarna beuken energiek door totdat het einde van laatste nummer is bereikt.

De EP is een strak geheel waarop de zang gevarieerd is en de instrumenten prima strak ingespeeld zijn en goed op elkaar afgestemd. Ook op de mix en het geluid van de EP valt weinig aan te merken. De bonusnummers, die op andere plekken en in andere tijden opgenomen zijn, vallen wel een beetje uit de toon door het andere geluid.

De band schiet echter te kort als het aankomt op variatie. En na de plaat een keer geluisterd te hebben krijg ik toch niet de behoefte om een bepaald nummer nog een keer aan te zetten. Daarnaast is de muziek ook niet echt origineel te noemen en zou het mooi zijn als State of Negation zich op een bepaalde manier zou kunnen onderscheiden. Hopelijk doen ze dat in de toekomst, want op deze plaat doet ze dat dus nog niet.

Wat de plaat wel weer bijzonder maakt is dat de band hem zelf opgenomen en geproduceerd heeft. Gitarist en bandmanager Tristan Jacobs neemt wat dat betreft maar al te graag de touwtjes in zijn eigen handen en dat laat hij ook duidelijk merken.

Conclusie: Een zeer strakke, goede zelfgeproduceerde thrash/metalcore plaat die een beetje variatie en originaliteit te kort komt.

Prijs: €5,-
Luisteren: “Project Payback

State of Negation speelt op vrijdag 15 februari in café Asgard in Beverwijk en op 23 februari in de Nozem en de Non in Heemskerk.

Bands

Bert Hekman | woensdag 13 februari 2013, 11:59 | comments 0 | categorie Reviews | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Naam
E-Mail
Reactie