Review: Heavy uit Haarlem (EP release Bring on the Bloodshed)

Vrijdag 18 januari stond de kleine zaal van het Patronaat weer in het teken van een nieuwe editie van Heavy uit Haarlem. Voor de derde keer oprij stond dit evenement in het teken van een EP-release, na afgelopen editie 3rd Machine met ‘The Egotiator’ en de editie daarvoor Pound met ‘Dissaray’, was het deze keer de beurt aan Bring on the Bloodshed met hun nieuwe EP ‘Dark Clouds’. Deze band deelde deze avond het podium met To Heaven Earth is Hell, Manu Armata en Wasted Bullet.

To Heaven Earth is Hell
Afgelopen editie van Mosh de IJmond stond To Heaven Earth is Hell de tent af te breken in café Asgard, maar nu mochten ze dat ook proberen in de kleine zaal van het Patronaat. Opvallend was dat het in vergelijking met andere edities drukker was tijdens de eerste band, dit was goed om te zien voor de band. Helaas was de publieksreactie echter wat tam. Er werd hier en daar wel gemosht, maar dit was voor deze muziek te weinig. In de zaal had het geluid van de gitaren iets harder gekund, maar desondanks klonk het goed. De band liet weinig steekjes vallen en zorgde voor veel afwisseling in de muziek. De podiumpresentatie van de zanger was goed, al zou het met een volle zaal nog beter tot zijn recht komen, wanneer er meer moshpits en shout-outs zijn.

Manu Armata
Van de snelle metalcore uit Amsterdam gingen we door naar de strakke hardcore uit Harlingen. Manu Armata stond op het podium om het Patronaat plat te spelen. De band speelde een solide show, waar eigenlijk weinig op aan te merken was. De krachtige zang maakte de band aantrekkelijk om te luisteren, dit werd gecombineerd met snelle, agressieve en energieke riffs. Eind vorig jaar had de band hun nieuwe EP ‘From The Heart In Your Face’ uitgebracht, die ook live ten gehore werd gebracht. Denk bij Manu Armata aan een band die perfect met bands als Terror, Hatebreed en Strife zou kunnen optreden. Op 23 maart staat deze band in café Asgard samen met Stab by Stab.

Bring on the Bloodshed
Het was tijd voor beatdown in het Patronaat, Bring on the Bloodshed stond klaar om hun EP ‘Dark Clouds’ te presenteren voor eigen publiek. Duidelijk was wel dat er ook daadwerkelijk veel publiek was gekomen voor deze band, veel T-shirts waren er in de zaal te vinden van Bring on the Bloodshed en ook de publieksreactie was groter. De band stond zelf soms wat passiever of het podium, terwijl je meer energie zou verwachten, met uitzondering van de zanger. De zanger met een zeer krachtige stem die perfect bij deze muziekstijl past stond overtuigend op het podium, hierbij wist hij ook het publiek er goed mee te betrekken. De band speelde alle nummers van de EP tijdens het optreden. Opvallend was dat de muziek afwisselender is geworden en soms nog net wat lomper. Zoals het hoort bij beatdown mocht alles soms nog langzamer en zwaarder dan dat we gewend zijn. Bring on the Bloodshed kon spreken over een geslaagde EP release.

Wasted Bullet
De afsluiter van de avond was de medolic metalcoreband Wasted Bullet uit Tilburg. In 2008 stond de band nog in café Asgard toen ze net als band begonnen waren, vijf jaar later staan ze in het Patronaat als afsluiter van de avond. De band is in die tijd heel erg gegroeid. Ze hadden ze afgelopen jaar hun album ‘Arrogance, Ignorance’ en hun videoclip ‘Holy Water’ gereleased. De presentatie van de band was zeer energiek, ondanks de ingewikkelde muziek die ze produceerde. Van Wasted Bullet kan de komende tijd nog veel verwacht worden, ondanks dat ze vijf jaar bestaan.

Volg Heavy uit Haarlem op Facebook
Tekst: Thomas Stoker & Sander de la Rie

Thomas Stoker | woensdag 23 januari 2013, 12:32 | comments 0 | categorie Reviews | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Naam
E-Mail
Reactie