Terugblik 2012

Het einde van het bewogen jaar voor de rockmuziek in de IJmond is weer in zicht. Daarom is het tijd voor een terugblik op alles wat er dit jaar langs is gekomen bij Rock de IJmond. Zo hebben er veel bands hun nieuwe demo/cd/ep/plaat dit jaar uitgebracht, zijn er prijzen gewonnen door de verschillende bands en zijn er enkele bands gestopt, maar ook bijgekomen in de IJmond.

Nieuwe releases in 2012

Vijf dagen na de jaarwisseling werd de eerste demo van het jaar al uitgebracht door de band Ninsun, deze band is 5 maanden na het uitbrengen van de demo helaas gestopt. Een andere release in januari was de nieuwe EP van de band Pound, genaamd ‘Disarray’, deze werd gereleased tijdens een editie van Heavy Uit Haarlem in het Patronaat. Ongeveer 8 maanden later bracht ook de band 3rd Machine hun EP ‘The Egotiator’ uit op een editie van Heavy Uit Haarlem. In februari werd het eerste album van de band Funeral Whore uitgebracht met de titel ‘Step Into Damnation’, het album was veelbelovend en kreeg ook hoge cijfer in de vele reviews die er geschreven zijn.

Op 29 mei werd er door North Empire de punkcompilatie ‘Say Cheese!’ uitgebracht, waar onder andere de bands Sweet Empire en Translated op te horen zijn. De opbrengsten van deze compilatie zijn gegaan naar stichting ‘Wakker Dier’ en er werd al gevraagd of er dit jaar weer een nieuwe compilatie wordt uitgebracht.

Op 22 juni werd het eerste vinyl van het jaar binnen de IJmond uitgebracht, de ‘voornamelijk uit Groningen komende band met roots uit Velsen-Noord’ band Herder bracht hun demo uit tijdens de afscheidsshow van hun voormalige zanger Nico. Dit was niet de enige release van Herder dit jaar, op 23 november brachten ze hun nieuwe album ‘Horror Vacui’ uit op zowel CD als op Vinyl.

Het zevende album van het jaar stond op naam van The Lost Noise, zij brachten hun drie nummers tellende demo uit begin oktober en is te downloaden op hun bandcamp. De laatste release van het jaar stond op naam van Twice The Same, zij brachten hun EP ‘Dirty Needles’ begin december uit en ook deze is gratis te beluisteren op hun bandcamp. Tot slot had 18 Miles in november als enige band uit de IJmond hun videoclip gereleased, deze videoclip van het nummer ‘Pushing Forward’ kreeg lovende woorden van verschillende grote hardcore band uit binnen- en buitenland.

Bandnieuws

2012 betekende voor vier bands uit de database van Rock de IJmond het einde, op 31 mei was Ninsun de eerste band die naar buiten bracht dat zij gestopt waren als band. Ongeveer een maand later besloot ook Against All Odds om te stoppen als band, zij gaven echter in december nog een afscheidsshow in Café Lokaal samen met hun vrienden van The Loss. Eind november was ook de band Die For The Purpose Of Living gestopt als band. Ook was Ask For Bob gestopt, echter is bij deze band niet bekend wanneer ze zijn gestopt.

Het einde van bands is altijd jammer, maar wij van Rock de IJmond hopen dat er vele nieuwe bands voor in de plaats komen. Zo zijn er dit jaar ook een aantal nieuwe bands begonnen binnen de IJmond, zo begon in januari de hardrock/stoner band Post en in augustus de hardcore/mosh band Colombian Necktie.

Het jaar van de vele festivals

In 2012 hebben er in totaal drie Rock de IJmond festivals plaatsgevonden en twee Mosh de IJmond festivals. De eerste Rock de IJmond van het jaar was de derde editie van het festival, deze editie stonden de bands Ask For Bob, Post en Deafening op het podium voor een goed gevulde Café Lokaal. Op 26 augustus was het tijd voor de vierde editie van Rock de IJmond met de bands Butt Ugly Noodle, The Lost Noise, De Twijfelbrigade en The Cut/Up. Deze editie was voornamelijk een erg drukke en gezellige editie. De laatste Rock de IJmond van het jaar werd gehouden op de dag dat sint Maarten was, deze avond kwamen Chapter 9 Syndrome, Mentally Retarded Friend en Karma’s Lab hun liedjes zingen voor weer een goed gevulde Café Lokaal.

Op 14 april was het weer tijd voor een Mosh de IJmond in Café Asgard, waar de bands We Are The Doctors, State Of Negation en Crack David met hun muzikale geweld de tent plat speelde. De tweede Mosh de IJmond van het jaar stond gepland op 5 oktober, deze avond stonden het eerste optreden van Colombian Necktie op het programma samen met Barren Grounds en To Heaven Earth Is Hell. Deze avond was misschien wel één van de beste avonden van het jaar voor Rock de IJmond, de drie bands speelde de hele zaal plat en maakte er een mooi feestje van.

Afgelopen jaar was ook het jaar van nieuwe festivals in de IJmond, zo werd in januari de eerste editie van Breinfest in Café Lokaal gehouden. Dit festival was een groot succes en daarom is er op 13 januari 2013 een nieuwe editie van dit festival gepland met als thema ‘Disco-zombies’. Op 17 november was de eerste editie van North Empire Fest met vele punkbands uit het buitenland, maar ook regionale bands zoals Twice The Same, Translated, Mantis en Winston. Wellicht kunnen we in 2013 een nieuwe editie verwachten van dit festival dat in de Bakkerij werd gehouden.

Dit jaar hebben we ook weer drie edities gehad van Heavy uit Haarlem in het Patronaat, tijdens de eerste editie stond de EP release van Pound centraal samen met Starve, Divine Sins en Deafening. Tijdens de tweede editie ging Heavy Uit Haarlem voor het eerst internationaal, deze editie stonden de bands This Is Hell (US) en Feed The Rhino (UK) op het podium samen met Magnacult, I Chaos en Windmill. De laatste editie van dit festival stond in het teken van de EP release van 3rd Machine, die samen met Bodyfarm, Purest Of Pain en Spartan op het podium stonden.

Op 26 mei stond de tweede editie van Metalfest in het Witte Theater centraal, deze avond stonden onder andere de bands To Heaven Earth Is Hell, Pound, Volition en Barren Grounds op het podium. Tijdens het jaarlijks terugkerende festival Wootrock stond dit jaar uiteraard weer de band Deafening op het podium, deze editie stond ook State of Negation als band uit de IJmond er bij.

Op het grote Beeckestijnpop stond dit jaar Twice The Same op het hoofdpodium en Winston op het Oxypodium, nadat ze deze prijs hadden gewonnen met de IJmond Popprijs. In de laatste maand van het jaar was er ook weer een editie van L’Oesoefest in de Bakkerij, dit hardcore/metalcore evenement stond deze keer in het teken van Barren Grounds en To Heaven Earth Is Hell. Ook dit festival werd niet voor het eerst gehouden en zullen we nog vaker terug zien komen de komende jaren. Ook de festivals Young Art Festival, Uit Je Bak! en Haltpop hebben dit jaar weer goede edities gehad, deze festivals verwachten wij volgend jaar ook weer te zien.

De winnaars van 2012

Uiteraard werd er in 2012 weer een nieuwe editie van de IJmond Popprijs georganiseerd, in drie voorrondes met elk zes bands uit de regio kwamen uiteindelijk Barren Grounds, Vyllanore, Orgaankap, The Town, Twice The Same en Winston in de finale. De winnaar van de IJmond Popprijs 2012 werd uiteindelijk Twice The Same, dat de de dag daarna het hoofdpodium van BeeckestijnPop mocht openen.

In de eerste maand van 2012 mocht Against All Odds meedoen aan de finale van de Best Band Of Holland, hierbij veroverde ze de derde plaats en kregen ze plectrums met eigen ontwerp erop.

Op naar 2013

Het was een zeer bewogen jaar en we hopen dat we met z'n allen de lijn kunnen doorzetten naar 2013. Wij gaan in ieder geval ons best doen om leuke Rock de IJmond festivals neer te blijven zetten en hopen dat bands zich blijven aanmelden om te spelen en fans de bands en de scene blijven supporten in het komende jaar. Namens Rock de IJmond een fijne jaarwisseling en een rockend 2013!

Bert Hekman | maandag 31 december 2012, 17:50 | comments 0 | categorie Rock de IJmond | share on facebook share on twitter share on hyves

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Naam
E-Mail
Reactie